Hotell

Een ERP-software voor de food industrie

Geplaatst op

Bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie hebben zeer speciale eisen aan ERP-software. Je kunt er hier over lezen. 

Steeds meer bedrijven kiezen voor de implementatie van holistische ERP-software. Ook de voedingsmiddelenindustrie voelt steeds meer de druk van de internationale concurrentie en de daarmee gepaard gaande behoefte aan innovatie. Met moderne ERP-software kunnen bedrijven deze druk weerstaan en hun marktpositie op de lange termijn uitbreiden. 

Om ervoor te zorgen dat de ERP-software het gewenste effect heeft, moet deze bij het bedrijf passen. We laten u zien wat er echt toe doet met ERP-software voor de voedingsmiddelenindustrie en hoe u snel geschikte systemen op de markt kunt vinden. 

De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. In de kern gaat het erom de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Hiervoor wordt verspilling van middelen in de processen blootgelegd en vervangen door efficiënte processen. 

ERP-software voor de food industrie

Veel ERP-leveranciers specialiseren zich in specifieke industrieën. Tegenwoordig bevat de ERP-markt ook food software. Deze bevatten al veel modules die belangrijk zijn voor de industrie in hun standaardversies. 

Op dit moment willen we de individuele functies van een ERP-software voor de voedingsmiddelenindustrie nader bekijken en verduidelijken wat belangrijk is bij het kiezen van een geschikt systeem. Daarnaast willen we laten zien welke concrete voordelen de individuele functies in de praktijk met zich meebrengen en hoe middelen op alle niveaus kunnen worden bespaard door het gebruik van een dergelijk systeem. 

Productie-uitvoeringssysteem (MES)

De ERP-software moet een geïntegreerd productie-uitvoeringssysteem bevatten, kortom MES. Aan de ene kant kan dit worden gebruikt om het productieproces zelf aan de softwarekant te dekken en aan de andere kant om de benodigde gegevens van het bedrijfsbeheerniveau in de algehele planning te integreren. 

Zo maakt een MES de planning en controle van het gehele productieproces in real time mogelijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van informatie uit machine-, bedrijfs- en personeelsgegevensverzameling. Zo heb je altijd overzicht over alle processen en kun je proactief storingen voorkomen en snel ingrijpen. 

Kwaliteit 

Met name de voedingsmiddelenindustrie is onderworpen aan veel wettelijke voorschriften over de kwaliteit van haar producten. Of het nu gaat om hygiënevoorschriften, oorsprongsgarantie of de traceerbaarheid van batches, al deze voorwaarden moeten absoluut worden gegeven en kunnen in kaart worden gebracht met de ERP-software. 

Boekhouding

Natuurlijk moet ERP-software voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie ook in staat zijn om zeer algemene gebieden van het bedrijf in kaart te brengen. Zo is er bijvoorbeeld boekhoud software in ERP. Alle kasstromen in het bedrijf moeten dienovereenkomstig worden bijgehouden en geboekt. Op dit moment biedt ERP-software tal van functies die individuele processtappen automatiseren en zo tijd en ruimte creëren voor creatievere taken.

Vind snel en eenvoudig geschikte systemen

De markt zit vol met verschillende ERP-systemen. Het vinden van de juiste software hier is niet altijd eenvoudig. Maar met een uitgebreide voorbereiding op de zoektocht kan dit aanzienlijk worden ingekort. In ieder geval is het belangrijk om te weten wat je eigenlijk zoekt. Daarom is het raadzaam om te beginnen met een uitgebreide analyse van het huidige proces, waarin open zwakke punten worden geïdentificeerd en potentieel voor verbetering wordt geïdentificeerd. 

De resulterende doelen worden vervolgens vastgelegd in een vereistespecificatie. Alle andere randvoorwaarden staan hier ook opgeschreven. Dit geldt bijvoorbeeld voor het budget, het tijdsbestek, het aantal gebruikers, het gewenste licentiemodel of de hardwarevereisten. 

Daarnaast moeten alle vereiste functies van de ERP-software worden geformuleerd en geprioriteerd. Met de volledige specificaties in de hand is het zoeken dan veel eenvoudiger. Vergelijkingsportalen op internet bieden u de mogelijkheid om veel verschillende systemen in één klap te vergelijken en te filteren op basis van uw criteria. 

Dit zal snel leiden tot een overeenkomstige shortlist met 5-7 potentiële ERP-systemen. Deze kunnen dan nader worden onderzocht. Dit is waar factoren zoals de ervaring van de provider, de gebruiksvriendelijkheid van het systeem of andere diensten die nodig zijn in het spel komen. 

Gerelateerde berichten

Voorbeeld bericht

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim...

Lees meer

Over ons

We nemen je graag mee langs allerlei toffe ideeën als het gaat om hotels en vakanties. Lees snel verder om het maximale uit je vakantie te halen.

Contactgegevens

Via info @ hotell.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden